
Ticaret ile mi uğraşıyorsunuz veya ticarete mi atılmak istiyorsunuz? Var olan mağazanızı internete taşımak veya gireceğiniz bu ticaret piyasasında günümüz dinamiği e-ticaret ile mi piyasaya giriş yapmak istiyorsunuz, kafanız bu konularla meşgul ve sorularınıza yanıt mı bulmak istiyorsunuz? Doğru adrestesiniz. Bilgi E-Ticaret olarak 10 yıllık tecrübemizle sizleri bu konuda aydınlatmak ve e-ticaret hakkında fikir sahibi olmanızı istiyoruz. Gelin birlikte bakalım e-ticaret nedir, ne değildir, kolay bir iş midir?
E-ticaret sektörüne adım atmak ya da fiziki mağazasını internete taşımak isteyenlerin en çok sordukları ya da merak ettikleri “E-ticaret yapmak istiyorum ama e-ticaret kolay bir iş midir?” sorusu ile başlayalım.
İnternetten alışveriş yapmak özellikle pandemi sürecinin ardından inkâr edilemez bir oranda rağbet gördü. Ticaret ile ilgilenenler bu noktadaki eğilimi gördü ve sanal pazaryerleri ve kendi online alışveriş sitelerine geçmek için gerekli adımları attı. Şimdi sizlerde bu kervana katılmayı düşünenler olarak e-ticaretin olumlu yanlarından ilk akla gelen, daha geniş kitlelere ulaşma ve 7/24 satış yapma imkanına sahip olma düşüncesine sahip olabilirsiniz. Peki, e-ticaret gerçekten de göründüğü kadar kolay bir iş mi?
Bu sorunun yanıtı “hayır” olacak. E-ticaret göründüğü kadar da kolay bir iş değildir. E-ticaret sektöründe yer almayı herhangi bir işletmenin başında olmak gibi düşünebilirsiniz. Genel anlamıyla ticaret ne kadar zorsa e-ticaretin de kendine has birtakım zorlukları bulunuyor.
Bu zorlukları olabildiğince azaltmak isterseniz çözüm olarak Bilgi E-Ticaret e-ticaret paketlerinden faydalanarak sitenizi zahmetsiz ve hızlı bir şekilde kurdurup rahatlıkla kullanmaya başlayabilirsiniz. Vakit Nakittir diyerek yola çıktıysanız, bu fırsat size vakitten dolayısıyla nakitten kazandıracaktır. E-ticaret paketlerinden sizin için uygun olanı seçerek, işin teknik kısımları hakkında bilgi sahibi olmadan da sitenizi rahatlıkla kurabilirsiniz.
Ancak e-ticaret sitenizi kurduktan sonra da sizin yapmanız gereken birtakım eylemler bulunuyor. E-ticaret sitenizi kurup, ürünlerinizi yerleştirdikten sonra işin pazarlama, tanıtım ve müşteri çekme gibi birçok yönü bulunuyor. Şimdi de bu konuları detaylı bir şekilde ele alalım.

Zaman Ayırabilecek Misiniz?
Bu e-ticaret dediğimiz sektör, başlı başına bir iş olduğu için, zaman ayırıp, ayıramayacağınız konusunda kesin bir karara varmanız gerekiyor. Sitenizin yönetimi, ürün eklemesi, görseller ve ürün açıklamaları ile detaylandırılıp desteklenmesi, ürün siparişlerinizin takibi, depo ve stok yönetimi gibi arka planda sizleri bekleyen birçok işi tamamlamanız gerektiğini unutmamanız gerekiyor.
Fiziki mağazanızı online’a taşımayı düşünüyor veya bir ek iş olarak sektöre katılmayı planlıyorsanız altını çizerek söylemeliyiz ki, e-ticaret başlı başına bir iştir ve üzerine düşülüp mesai harcanması gerekmektedir. Buradan bir gelir elde etmek ve başarılı olmak istiyorsanız yapmanız gerekeler, vakit ayırmak, emek vermek olacaktır. Bu iş için vakit ayıramayacaksanız, e-ticarette başarılı olmanız oldukça zor olacaktır.

E-Ticaret Ekibiniz Olacak Mı?
Gerçekten gelir elde etmek istiyorsanız, e-ticaret sitenizin yönetimi için bir ekibe ihtiyaç duyacaksınızdır. Yapılması gereken işler; ürün yönetimi, siparişlerin takibi, pazarlama ve reklam çalışmaları, içerik üretimi ve sitenin güncellemesi şeklinde özetlenebilir. Saydığımız tüm bu işlere tek başınıza yetiştiremeyebilirsiniz.

Rekabetle Baş Edebilecek Misiniz?
Rakiplerinizle direkt karşı karşıya olduğunuzu ve tüm kartların açık oynandığını unutmamalısınız. Bu piyasaya girmeden önce sağlam bir araştırma yapmalı, rakiplerinizi tanımalı, onların avantaj ve dezavantajları noktasında bilgi sahibi olarak kendi mağazanız için yapabilecekleriniz konusunda çizelgenizi önden oluşturmalısınız. Bu doğrultuda müşteri profillerini araştırmayı atlamayın.
Bunlardan yola çıkarak kendinize sormanız gereken birtakım sorular vardır. Bu sorular ise: “Bu rekabette ayakta kalabilmek için gerekli çalışmaları yapabilecek misin? Bu çalışmaları yapmak için gerekli tecrübeye ve zamana sahip misin?” şeklinde özetlenebilir. Verdiğiniz cevaplara göre yola koyulabilir veya vazgeçebilirsiniz.

Pazarlama ve Reklam Alanında Tecrübeniz Var Mı?
Reklam ve Pazarlama… Markanızı bilinir kılma, ürün satışlarınızı arttırma ve aynı oranda kazanç sağlamak için reklam ve pazarlama çalışması yapmanız gerekmektedir. Potansiyel müşteri kitlenize ulaşmak için markanızdan söz ettirmeniz gerekiyor. Bunun da yolu pazarlama çalışmalarından geçiyor.
Pazarlamanın haricinde reklamlar için de belli bir oranda reklam çalışması yapmanız gerekmektedir. Reklam nedir, ne değildir, nerelerde reklam verilir konusunda bir ön araştırma yapmalı buna bağlı olarak ürünlerinizi o çizgide tanıtmanız gerekmektedir. Eğer tecrübeniz yoksa, bu işleri dışarıdan yaptırmanız gerekebilir. Bu da tabii ki sizin e-ticaret işiniz için ayırdığınız sermayeye doğrudan etki edecektir.

Yeterli Sermayeniz Var Mı?
Bu iş için yeterli sermayenizin de olması gerekiyor. E-ticaret sitenizi kurmak için e-ticaret paketleri arasından taleplerinize en uygun paketi seçmeniz gerekiyor. Bu nedenle e-ticaret sitenizin altyapısı için de belli bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bu bütçenin iyi bir şekilde planlanması da gerekiyor.
- Site için yapılacak harcamalar,
- Pazarlama ve reklam bütçesi,
- Ekip ve çalışanların maaşları,
- Yazılım masrafları,
- Depo ve stok masrafları,
- Gerekli belge masrafları,
- Şirket kurulum masrafları,
- Muhasebe masrafları gibi detaylara önem vermeniz gerekiyor.
Eticaret Kolay Mı?
Tüm bu bilgiler neticesinde karar vermek size kalmış. E-Ticaret yapmak isterseniz Bilgi E-Ticaret olarak her zaman size destek vermeye hazırız.